BEDENSEL ENGELLİLER
- Tarih Ocak 23, 2023
BEDENSEL ENGELLİLER
Doğum öncesi, doğum esnasında ya da doğum sonrasında herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve kişinin günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılıklara yol açan her türlü rahatsızlık bu grupta değerlendirilmektedir. Etkilenim kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Birçok genetik geçişli rahatsızlıklar, doğum esnasında meydana gelen travmalar ve doğum sonrası ortaya çıkan trafik kazaları gibi birçok farklı rahatsızlığı kapsar. Bundan dolayı bu gruplarda belirtiler rahatsızlığın ilerleyişi ve tedavi yöntemleri tamamen kişi özel olarak yapılır. Bu rahatsızlıklara sahip olan insanlarda tedavinin öncelikli amacı kişiyi günlük yaşam aktivitelerinde ( yeme-iç kişisel bakım vs.) kimseye bağımlı olmadan yapabilir duruma getirmektir. Bazı durumlarda bedensel engellerin yanı sıra zihinsel engellerde olabilmektedir o zaman rehabilitasyon kısmında hem fiziksel tedaviye hem de bireysel eğitime ağırlık verilmektedir. Bu grupta bulunan insanları durumuna uygun olan sporlara yönlendirmek el becerisi olan kişileri bu tür aktivitelere yönlendirmek tedavide çok hızlı ilerlemelere sebep olabilmektedir, toplum içine karışan ve herhangi bir sosyal aktivitede görev alan bedensel engelli bireylerin kendilerine olan özgüvenleri ve motivasyonları daha iyi olmakta ve tedavilere daha iyi yanıt vermekteler.
Şunları da sevebilirsiniz
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI Bir çocuk eğer başkalarının söylediklerini anlamakta (alıcı dil) veya duygularını, düşüncelerini yeterli düzeyde sözel olarak aktarmakta (ifade edici dil) güçlük yaşıyorsa, bu bir dil bozukluğudur. Eğer bir çocuk konuşma seslerini doğru veya akıcı bir şekilde üretmekte zorluk yaşıyorsa o zaman bu bir konuşma bozukluğudur. Dil ve konuşma güçlükleri ana hatlarıyla beş alt grupta toplanmıştır: Artikülasyon Bozukluğu Akıcı Konuşma Bozukluğu Gelişimsel Dil Bozuklukları Ses Bozuklukları Edinilmiş Dil …
DİSLEKSİ ( ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ)
DİSLEKSİ ( ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ) Disleksi (okuma sorunu) öğrenme bozukluğu ile eşanlamlı olarak ve bazen konuşma, dinleme ve anlama yetilerindeki sorunları içerecek şekilde geniş bir anlamda kullanılır. Disleksi, zekası normal ya da normal üstü olan,herhangi bir duyusal, nörolojik, fiziksel, ruhsal ve kültürel özrü olmayan okuma, yazma, matematik,kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekanda yönelme alanlarından biri veya birkaçında yetersizliğe yol açan bir bozukluktur. Sınıflandırılması: Okuma bozukluğu (Disleksi) Okuma bozukluğu, diğer …
DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu)
Kişinin organize olmada güçlük çekmesi, dikkatinin kolay dağılması, konsantre olmada güçlük çekmesi olarak tanımlanabilir. Burada önemli olan, bu becerileri yaşından, sosyal ve kültürel özelliklerinden beklenen ölçüde yapamamasıdır. Hareketli, aceleci, çok konuşkan olma durumudur. Dikkat eksikliğinde olduğu gibi burada da kişinin yaşı, sosyal ve kültürel çevresi göz önünde bulundurularak karar verilir. Bileşik Tip (Dikkat Eksiliği ve Hiperaktivite Bozukluğu): Her iki rahatsızlığın da belirtilerinin görüldüğü tiptir. Derslerine odaklanmakta zorlanır. Dikkat Eksikliği Bozukluğu …